+32(0)11 230 670

Info over Vaccinaties

Waarom vaccinatie tegen griep?

Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden aan de gevolgen van griep. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan wordt je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

Voor wie is vaccinatie tegen griep belangrijk?

> Iedereen die ouder is dan 65 jaar
> Alle mensen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of door een behandeling.
> Alle personen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen zijn.
> Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
> Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.
> Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen.

Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Bespreek
dit met je huisarts.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

Je laat je best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang de griep niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar moet je dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Hoe kan ik me laten vaccineren?

> Vraag een voorschrift aan je arts.
> Haal daarmee het vaccin bij de apotheker.
> Ga zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het vaccin pas af te halen vlak voor je een afspraak hebt bij je huisarts.

Het griepvaccin wordt, voor al wie het aangewezen is, gedeeltelijk terugbetaald
en kost dan ongeveer 11 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting.
Voor mensen die in een rusthuis wonen is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Moet ik me elk jaar laten vaccineren?

Ja, de griepprik moet elk jaar gegeven worden. Elk jaar zijn er andere griepvirussen en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen.
Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar is het vaccin meestal uitgewerkt.